Здравственa стаза и сензорни врт

Србија је надалеко позната по својој дивној природи. Тренутна лоша економска ситуација, висока очекивања и неиспуњене амбиције, као и неизвесност и стрес, чине добру основу за развој одређених болести као што је депресија. Званични подаци о здравственом стању људи у Србији дали су процене да 250.000 до 400.000 људи у Србији пати од депресије.

Хроничне болести, као што су болести срца и крвотока, малигни тумори (неоплазме), дијабетес, болести респираторног система и поремећаји менталног здравља, већ деценијама доминирају у популацији Србије. Последње званично државно истраживање о здравственом стању људи Србије пружа податке који се односе на податке; у 2016. години најчешћи узроци смрти били су болести циркулаторног система, неоплазме и болести респираторног система.

Дрвеће и шуме су одувек били део традиције и обичаја свих етничких група које живе у Србији. Међутим, у данашњем савременом друштву, чини се да се овај посебан однос људи и природе губи.
Данас смо сведоци да лечење природом доживљава свој препород на глобалном нивоу. Најновија медицинска истраживања показала су да шуме имају важну улогу у побољшању здравља људи. Недавне студије показују да време проведено у шумама може довести до смањења стреса, побољшати фокус и квалитет живота. Такође, показало се да може да утиче и смањи симптоме озбиљнијих здравствених стања као што су астма, висок крвни притисак и рак. Широк спектар биљака се годинама користи као лек за лечење различитих болести и као извор изолације модерних лекова. Неке врсте дрвећа се још увек користе у неконвенционалној медицини за лечење различитих здравствених стања. Пут здравља и сензорна башта који ће имплементирати ИЛФЕ тим у оквиру овог пројекта ће створити природни амбијент за посетиоце како би побољшали своје благостање и опште психофизичко стање организма.

Догађаји:

Током трајања НАТЕСС пројекта, ИЛФЕ ће организовати два јавна догађаја:

- Семинар о сензорним баштама (октобар 2019, Нови Сад, Србија)

- Конференција: Утицај биљака на здравље људи и друштво

This project is co-financed by the European Union. The content of the press release is the sole responsibility of Municipality of Irig and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or the Managing Authority.