Egészségösvény” és “érzékek kertje

Szerbia széles körben ismert a gyönyörű természetéről. A jelenlegi rossz gazdasági helyzet, a magas elvárások és a be nem teljesített ambíciók, valamint a bizonytalanság és a stressz jó alapot biztosít az alacsony önbecsülés, valamint bizonyos betegségek, például a depresszió kialakulásához. A szerbiai lakosság hivatalos egészségügyi állapotával kapcsolatos adatainak becslése szerint 250 000-400 000 ember szenved Szerbiában depresszióban.

A krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rosszindulatú daganatok (kóros szövetképződés), a cukorbetegség, a légzőszervi megbetegedések és a mentális egészségi zavarok dominálnak évtizedek óta szerb lakosság körében. A szerb állampolgárok egészségi állapotáról szóló legfrissebb hivatalos állami kutatás az adatokról szól; 2016-ban a halálesetek leggyakoribb okai a keringési rendszer betegségei, daganatok és a légzőszervi betegségek voltak.

A fák és erdők mindig a szerbiai népcsoportok hagyományainak és szokásainak részét képezték, de modern korunkban úgy tűnik, hogy ez a különleges természet-ember kapcsolat az évek során elveszett.

Tanúi vagyunk annak, hogy a természetgyógyító programok világszerte megújulnak. A legújabb gyógyászati ​​kutatások kimutatták, hogy az erdők fontos szerepet játszanak az emberi egészség javításában. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az erdőkben töltött idő stresszcsökkentést okozhat, javíthatja a koncentrációt és az életminőséget. Azt is kimutatták, hogy befolyásolhatja és csökkentheti a súlyosabb egészségügyi állapotok, például az asztma, a magas vérnyomás és a rák tüneteit. A növények széles köre évek óta használatos gyógyszerként a különböző betegségek kezelésére és a modern gyógyszerek izolálásának forrásaként. Néhány fafajt még mindig használnak a nem hagyományos gyógyászatban a különböző egészségügyi állapotok kezelésére. Az ILFE csapata által a projekt keretében megvalósított „érzékek kertje” kert és „egészségösvény” teremt egy természetes környezetet a látogatók számára, hogy javítsák jóllétüket és általános egészségi állapotukat.

A NATESS projekt során az ILFE két nyilvános rendezvényt szervez:

- Szeminárium az „érzékek kertjéről” (2019. október, Újvidék, Szerbia)

- Konferencia: Növények hatása az emberi egészségre és a társadalomra (2020 október, Újvidék, Szerbia)

This project is co-financed by the European Union. The content of the press release is the sole responsibility of Municipality of Irig and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or the Managing Authority.